Guvernul britanic va consolida dreptul la autoapărare în caz de furt prin efracţie, a anunţat marţi ministrul Justiţiei, Chris Grayling, insistând asupra faptului că cetăţenii care atacă hoţii pentru a se proteja sunt "victime şi nu infractori", relatează AFP.
"Cu greu ne putem imagina cât de înfricoşător este să te confrunţi cu un hoţ în miezul nopţii sau cât de terorizată poate fi o persoană de ideea că familia sa este în pericol", a declarat Grayling în cadrul conferinţei anuale a Partidului Conservator la Birmingham, în centrul Angliei.
"În febra acţiunii, poţi fi adus în situaţia de a ataca un hoţ fără să te gândeşti la nimic altceva decât la protejarea rudelor tale. Iar în prezent nu poţi fi sigur că legea este de partea ta", a continuat el.
"Cred că locatarii şi proprietarii care acţionează în mod onest şi instictiv pentru a se proteja sunt victime şi nu infractori. Ei trebuie trataţi ca atare", a avertizat el.
Guvernul britanic, condus de premierul conservator David Cameron, intenţionează să schimbe legea pentru ca toate persoanele care atacă un hoţ să nu fie urmărite, cu excepţia cazului în care recursul la forţă este "scandalos şi disproporţionat".
Legea actuală stipulează că folosirea forţei trebuie să fie proporţională.
Parlamentul trebuie să legifereze pe tema proiectului guvernamental, dar nicio dată nu a fost fixată încă.
Întrebat de BBC, cu puţin înaintea discursului de marţi, ce va fi ilegal, Grayling a dat exemplul unei persoane care l-ar înjunghia mortal pe un hoţ deja inconştient după ce a fost lovit.
O organizaţie britanică pentru apărarea cetăţenilor, Liberty, a apreciat că măsurile anunţate de Guvern riscă "să încurajeze execuţiile sumare".
Guvernul britanic va consolida dreptul la autoapărare în caz de furt prin efracţie, a anunţat marţi ministr