Pentru prima dată în istoria Georgiei transferul de putere se realizează pașnic, prin alegeri libere și corecte, și nu prin revoluții sau războaie.
Alegerile parlamentare de la 1 octombrie au fost câștigate de coaliția de opoziție Visul Georgian, care va avea 83 de deputați din 150, în viitorul parlament. Fosta putere, partidul Mișcarea Națională Unită, al cărui lider este președintele Mihail Saakașvili, care conduce Georgia din 2004, a câștigat doar 67 de mandate, față de 119 câte a avut în vechiul Legislativ. Nicio altă formațiune politică nu a depășit pragul de 5%. Sistemul electoral din Georgia este unul mixt, în care 73 de deputați se aleg în colegii uninominale, iar restul până la 150 sunt votați pe liste de partid, după sistemul proporțional.
Visul Georgian este o coaliție de 5 partide (Republican, Georgia Noastră – Democrații Liberi, Forumul Național, Conservator și Industria Salvează Georgia) înființată în aprilie 2012 și este condusă de către Bidzina Ivanișvili (n. 1956), miliardar (Forbes estimează în martie 2012 averea sa la 6,4 miliarde de dolari), cetățean francez care speră să recapete cetățenia georgiană care i-a fost anulată în octombrie 2011, pentru a putea ocupa fotoliul de premier în viitorul guvern de la Tbilisi. Liderul opoziției și-a făcut averea în Rusia, la începutul anilor 1990.
Deși sondajele de opinie îi acordau a doua șansă, Visul Georgian a câștigat alegerile în urma unei campanii agresive. Au înclinat balanța, potrivit comentatorilor, promisiunile electorale ale lui Ivanișvili: locuri de muncă, într-o țară care se confruntă cu lipsa lor acută; scăderea prețurilor la serviciile comunale (energie electrică, gaz, gunoi, apă), a căror privatizare a dus la o reală îmbunătățire a calității lor (de două ori pe zi se colectează gunoiul, străzile sunt spălate, iarba din parcuri este tunsă et