Instituţia menită să ferească zona euro, aşa numitul Mecanism European de Stabilitate (MES), a intrat în vigoare în 27 septembrie. El şi-a început activitatea doar luni seară, 8 octombrie, prin reuniunea comitetului său director. Aceasta a coincis de fapt cu reuniunea miniştrilor de finanţe ai zonei euro, la Luxemburg.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
MES se vrea "un scut permanent şi eficace" dupa cum spunea spunea seful Eurogrup Jean-Claude Juncker.
De ce MES ?
Imaginat ca o plasa de salvare metodica si avînd un risc de expunere a monedei uniceo bine analizat, MES are o importanţă strategică. El inlocuieste cârpelile de pâna acum care au dus la salvarea bancilor dar si la degringolada economiilor.
O altă plasă de salvare care l-a precedat, Fondul European de Stabilitate Financiară, era mult mai fragilă şi de altfel ea va dispărea în 2013.
MES poate acorda linii de credit şi poate răscumpara obligaţiuni emise de state, el poate cumpăra şi până la o treime din datoriile suverane.
Valoarea fondurilor MES
Mecanismul va dispune de un total de 700 de miliarde de euro din care fondurile proprii se ridica la 80 de miliarde. Acestea vor fi platite in diferite transe de statele participante la MES ( cele 17 membre ale zonei euro).
Restul de 620 de miliarde vor fi adunate la nevoie tot de la statele participante.
Se asteapta ca doua cincimi din cele 80 de miliarde ( adica 32 miliarde de euro ) sa fie platite catre fondul propriu pâna la sfârsitul acestei luni astfel ca unii bani sa fie deja deblocati catre Spania. MES este deci operational de indata ce este alimentat cu aceasta prima transa a capitalului propriu .
Apoi, alte doua cincimi vor fi aduse capitalului propriu in 2013 urmaînd ca restul de 16 miliarde sa fie platite in 2014. Astfel, peste doi ani de la lansarea sa, MES va