O comisie parlamentară înfiinţată de USL vrea să ceară socoteală procurorilor care, după referendumul din iulie, au făcut anchete în localităţile unde au fost suspiciuni mari de fraudă. Iniţiativa USL poate fi interpretată ca o încălcare gravă a legilor şi chiar a separaţiei puterilor în stat.
Un număr de 34 de senatori PSD şi 12 senatori PNL au solicitat luni înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă care să verifice „abuzurile semnalate în cercetările desfăşurate de organele statului în cazul referendumului din 29 iulie 2012", adică anchetarea procurorilor de la Parchetul General şi de la DNA care investighează fraudele de la referendumul pentru demiterea pre-şedintelui Traian Băsescu. În nota de fundamentare a proiectului se arată că ar exista un număr îngrijorător de sesizări din partea cetăţenilor referitoare la posibile abuzuri săvârşite de procurori ulterior desfăşurării referendumului.
Semnatarii documentului, senatorii Ilie Sârbu (PSD) şi Mario Oprea (PNL), menţionează că această comisie îşi propune să verifice sesizările cetăţenilor şi autenticitatea lor şi să ia în considerare posibilele fapte ilicite ale procurorilor. Potrivit proiectului, comisia va putea cere tuturor organelor de stat, instituţiilor şi organizaţiilor să pună la dispoziţia comisiei orice informaţie şi DOCUMENTE care sunt de natură să servească activităţile acesteia. Cu alte cuvinte, parlamentarii USL vor şi dosarele aflate în anchetă la parchete, lucru interzis de lege.
Iniţiatorii mai propun ca raportul acestei comisii de anchetă să fie depus la Biroul Permanent al Senatului până la data de 15 noiembrie 2012. Adică, înainte de alegerile parlamentare programate pe 9 decembrie.
Biroul Permanent al Senatului a aprobat luni înfiinţarea acestei comisii de anchetă, formată din 11 membri. Potrivit algoritmului, din comisie ar urma să facă parte: 4 reprezentanţ