După ce săptămâna trecută părinţii elevilor din clasele primare ale Colegiului Naţional Mihai Eminescu bombardau cu sesizări autorităţile locale, nemulţumiţi că în clădirea în care învaţă copiii lor, situată pe strada Stănişoarei, învaţă şi o clasă de elevi de la Şcoala Gimnazială Szacsvay Imre, iar alte clase de la aceeaşi şcoală vin aici zilnic să mănânce, Inspectoratul Şcolar încearcă să facă pace. Modalitatea aleasă: lasă situaţia exact aşa cum este.
Inspectorul de specialitate Maria Oniţa-Avram din cadrul IŞJ Bihor a efectuat, joia trecută, un control la cele două şcoli, pentru a vedea care e situaţia de fapt. Pe cât de complicată părea situaţia, pe atât de simple sunt concluziile trase de IŞJ: toţi elevii rămân pe loc!
Cu voia IŞJ
Şeful IŞJ Bihor, Daniel Negrean, a declarat pentru BIHOREANUL, că situaţia este, într-adevăr, una atipică. "Vinerea înainte să înceapă anul şcolar am aflat că cei de la "Szacsvay Imre" nu au unde să şcolarizeze o clasă zero step-by-step. Cum în clădirea de pe Stănişoarei, care aparţine Colegiului Naţional Mihai Eminescu, exista o sală liberă, le-am dat acceptul să folosească acea încăpere. De asemenea, aveau acceptul ca mai multe clase de la "Szacsvay Imre" să mănânce în sala de mese din clădirea de pe Stănişoarei", a explicat Negrean cum a început ciudata situaţie în care elevii maghiari au ajuns să înveţe şi să mănânce într-o şcoală ce nu le aparţine.
Inspectorul general admite că problema ar mai fi avut o soluţie, şi anume ca elevi de la "Szacsvay Imre" să înveţe în două schimburi. "Dar dacă această clasă era goală, n-avea rost", a precizat Negrean.
Atipică, dar fără probleme
Şeful IŞJ Bihor mai sugerează că plângerea părinţilor este neîntemeiată. "Concluzia principală trasă în urma verificărilor este că procesul intructiv-educativ se desfăşoară normal, iar pe noi asta ne interesează. Cât despre sala