Doi operatori economici au rămas fără hainele second hand pe care le aveau la comercializare pentru că nu au putut face dovada faptului că acestea au fost curățate și dezinfectate. În cazul primului agent economic verificat, comisarii de la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului (CJPC) au constatat că acesta avea la vânzare 78 de produse: bluze trening, hanorace, pantaloni, cãmãşi bãrbaţi, bluze, tricouri, pulovere, în valoare de 551 lei. Comisarii au dispus oprirea definitivã de la comercializare a acestor produse second hand, considerate periculoase.
Aceeași neregulă s-a constatat și cazul celui de al doilea operator economic. De această dată, valoarea produselor pentru care nu s-a putut face dovada faptului că au fost curățate și dezinfectate este de 300 de lei. Și pentru acestea, comisarii au cerut oprirea de la comercializare. „Se admite introducerea pe piaţă, comercializarea şi distribuirea gratuită a articolelor de îmbrăcăminte purtată sau uzată şi a articolelor textile purtate sau uzate numai dacă acestea au fost supuse operaţiunilor de curăţare, dezinfecţie şi dezinsecţie efectuate de persoane fizice sau juridice specializate în domeniu şi sunt însoţite de un document, distinct pentru fiecare lot, care certifică efectuarea operaţiunilor mai sus menţionate”, se arată în comunicatul de presă emis redacției noastre de către oficialii CJPC.
Legislația în vigoare obligă comercianții care desfășoară activitatea în domeniul vânzării hainelor second hand să sorteze obiectele scoase la vânzare lunar și să întocmească procese verbale de sortare în care să precizeze gradul de uzură al acestora. „S-au constatat abateri la 6 operatori economici care comercializau articole de îmbrãcãminte uzatã, import, pentru care nu au prezentat procese verbale de sortare în funcţie de gradul de uzurã, pe documentele de provenienţã a mãrfii neprecizându-se