Economia globală îşi va reveni mai lent decât speră liderii mondiali, iată concluzia unui raport al Fondului Monetar Internaţional, care estimează că în 2013, avansul economic la nivel mondial va fi de numai 3,6%, faţă de 3,9 procente cât apreciase în raportul din vară.
Paradoxal, FMI, propovăduitorul tăierilor de cheltuieli şi măsurilor de austeritate, e cel care spune acum că tocmai aceste politici au sugrumat economia mondială. În raport, Fondul Monetar arată astfel că la nivel mondial cel puţin 28 de state nu au calculat corect impactul reducerilor de cheltuieli asupra economiei.
"Multiplicatorii folosiţi la generarea prognozelor de creştere au fost sistematic prea reduşi încă de la începutul marii recesiuni", acuză FMI, care explică: iniţial s-a calculat că la fiecare dolar tăiat din cheltuielile publice, activitatea economică pierde 0,5 dolari, când în realitate pierderile au fost între 0,9 şi 1,7 dolari.
Care sunt, pe scurt, prognozele FMI: ei bine, potrivit raportului, economia zonei euro se estimează că va intra pe minus, cu o contracţie de 0,4% în 2012 şi o creştere de doar 0,4 procente în 2013, cu cele mai slabe rezultate în Spania şi Italia, unde contracţia va fi de 7%. Germania, cea mai mare economie europeană, va creşte în acest an cu 1% şi în 2013 cu 1,4 procente, iar Franţa, a doua putere economică din zona euro, va înregistra în 2012 un avans modest, de 0,3%, care ar trebui să se extindă la 0,8 procente anul viitor. Marea Britanie va afişa în 2012 o majorare de numai 0,2 procente a PIB, limitată de criza din zona euro, dar poate miza anul viitor pe un plus de 1,4%.
Ce se va întâmpla însă cu ţările emergente, categorie în care FMI include şi România? Ei bine, pentru regiune, FMI estimează o creştere economică de două procente pentru acest an, urmată de o creştere de 2,6% în 2013. Aceasta pentru că faţă de anii precedenţi,