Egiptul este încă departe de a fi un stat democratic, la un an şi jumătate după ce Hosni Mubarak a fost înlăturat de la putere. Noul proiect de Constituţie, ce ar trebui să pună bazele democraţiei, este criticat de Occident.
Constituţia egipteană nu interzice tortura, nu respectă drepturile femeilor şi ameninţă serios libertatea religioasă şi pe cea de exprimare. Drepturile omului în era post-Mubarak nu vor fi respectate, dacă va fi adoptată noua Constituţie în actuala ei formă. Avertismentul a venit din partea Human Rights Watch.
Organizaţia cu sediul în SUA a obţinut un proiect al noii legi fundamentale egiptene şi spune că există mai multe articole care încalcă standardele internaţionale ale drepturilor omului. Printre acestea, articolul 5, care nu interzice explicit tortura. "Eşecul de a interzice pe deplin tortura este în mod special surprinzător, dat fiind că furia împotriva abuzurilor Poliţiei a jucat un rol central în revolta din ianuarie 2011", spune organizaţia.
Apoi, articolul 36 ameninţă egalitatea dintre bărbaţi şi femei. Articolul statuează că statul trebuie să garanteze egalitatea între bărbaţi şi femei, atâta timp cât aceasta nu contrazice "preceptele Sharia". O altă prevedere este cea că femeia trebuie să împace îndatoririle faţă de familie cu munca în societate. Practic, menţiunea anulează o altă prevedere, cea care interzice discriminarea pe bază de gen.
Articolul 9 ar permite încălcarea libertăţii de exprimare şi libertăţii religioase, mai explică HRW.
Constituţia ar trebui să fie gata până în noiembrie, apoi va merge la referendum. Mulţi egipteni se tem însă că islamiştii care domină comisia ce trebuie să elaboreze Constituţia se vor folosi de influenţa pe care o au, pentru a convinge alegătorii să spună "da" pentru forma pe care o vor dori ei. Oricum, abia după adoptarea noii Constituţii, pot fi organizate noi