Parlamentul European continuă să ceară Comisiei Europene să adopte cât mai curând o directivă care să reglementeze unitar la nivelul tuturor statelor membre ale Uniunii Europene problema animalelor fără stăpân.
Numărul acestora a crescut nu doar în ţări ca România, arătată cu degetul pentru felul în care gestionează problema, dar şi în alte state unde – pe fondul crizei – tot mai mulţi proprietari îşi abandonează animalele de companie.
Parlamentul European a adoptat încă din toamna anului trecut o declaraţie scrisă care solicită măsuri eficiente şi corecte, în plan european, pentru rezolvarea problemei câinilor vagabonzi. Declaraţia –iniţiată şi de europarlamentarii români Daciana Sârbu şi Adina Vălean – îndeamna statele membre să adopte strategii privind gestionarea populaţiei canine, care să cuprindă măsuri umane precum sterilizarea animalelor cu şi fără stăpân, legi privind controlul câinilor şi promovarea principiului deţinerii responsabile de animale de companie.
Europarlamentarii au insistat că e nevoie de or reglementare europeană pentru că măsurile luate de statele membre s-au dovedit deseori ineficiente, lipsite de rezultate şi au fost adesea marcate de cruzime la adresa animalelor. Declaraţia urmăreşte, printre altele, reglementarea clară a limitelor şi exigentelor pe care le presupune deţinerea unui animal de companie, având în vedere că una dintre cauzele amplorii acestui fenomen este abandonarea câinilor de către foştii lor stăpâni. De asemenea, pentru a se evita răspândirea bolilor, documentul propune identificarea şi înregistrarea obligatorie a tuturor câinilor, prin sisteme compatibile la nivelul Uniunii Europene.
Aflat în România pentru a participa la inagurarea unui cetru de primire şi adopţii la stardarde europene pentru câinii comunitari din Cernavodă, europarlamentarul italian Andrea Zanoni, unul dintre promotorii d