Primul eveniment al ediţiei jubiliare a festivalului Musica Coronensis 2012, îl are în centrul atenţiei pe Norbert Petri, de la a cărui naştere se împlinesc 100 de ani. Recitalul Operei Braşov de la Muzeul Casa Mureşenilor, care are loc miercuri, începând cu ora 17:00, va preceda vernisajul expoziţiei "Norbert Petri - manuscrise muzicale".
După ce soliştii Anda Pop (sopran), Carmen Topciu (mezzosopran) şi Liviu Iftene vor interpreta, acompaniaţi la pian de Ana Maria Negrea, lucrări ale compozitorului aniversat şi arii din opere universale, maestru Hans Eckart Schlandt va ţine o cuvântare despre personalitatea muzicală Norbert Petri.
Compozitorul Norbert Petri (1912-1978) s-a născut la Sibiu. Îşi câştigă renumele atât de compozitor prolific cât şi de dirijor şi director muzical al Teatrului Muzical din Braşov, pe care îl înfiinţează în 1954, şi a corului “Paul Richter”, înfiinţat în 1969. După terminarea studiilor de filologie şi muzică îşi desfăşoară activitatea la Braşov, cu o singură întrerupere din 1945 până în 1950, când este deportat. Scrie muzică de scenă, muzicaluri, operete şi operă, muzică de cameră, muzică simfonică. Petri a prelucrat multe piese cu caracter folcloristic pentru cor, oferind corurilor de amatori informaţii şi partituri. Foarte apreciate sunt şi liedurile sale şi muzica de dans cu influenţe folcloristice. Multe din piesele sale vocale au pe lângă varianta în limba română şi una în limba germană.
„Norbert Petri a ţâşnit din anonimat la 20 decembrie 1961, când i s-a reprezentat în premieră la Teatrul Muzical din Braşov sub bagheta talentatului Dinu Niculescu, opera Trandafirii Doftanei, pe libretul lui Daniel Drăgan. Avea aproape 50 de ani. […] Nu cunosc exact ceea ce a rămas de pe urma morţii sale, prea timpurii, în cartoanele familiei. Este însă de datoria colegilor de breaslă din Braşov să-i valorifice, aşa c