Ziua de comemorare a victimelor Holocaustului este marcată în România prin mai multe acţiuni organizate mai multe oraşe din ţară pe 9 octombrie şi în zilele care vor urma.
La Memorialul Holocaustului din Bucureşti va avea loc o ceremonie comemorativă în amintirea celor peste 250.000 de evrei ucişi după deportarea lor, în 1941, în Transnistria. Preşedintele Federaţiei Comunităţii Evreieşti din România (FCER), Aurel Vainer, a declarat pentru Radio România Actualiăţi că „Holocaustul este mai mult decât uciderea totală, mai mult decât deportarea; este totalitatea măsurilor luate în timp de autorităţile române împotriva evreilor. O discriminare de la cele mai mici lucruri la cele mai grave, şi atunci vorbim de Holocaust în acest sens larg, dar care are momentul definitoriu al începerii deportărilor în Transnistri”
Preşedintele FCER a adăugat că, “din raportul Comisiei Wiesel rezultă că în timpul Holocaustului, datorat regimului lui Antonescu şi trupelor române care au acţionat, au încetat să mai existe 280-380 de mii de evrei, prin deportări în Transnistria”. Holocaustul a fost recunoscut de autorităţile române în 2004, pe baza concluziilor formulate de Comisia specială pentru studierea deportărilor din timpul celui de-al doilea război mondial.
În urma prezentării în parlament a raportului Comisiei, s-a instituit Ziua de comemorare a victimelor Holocaustului, în data de 9 octombrie. Totodată, s-a înfiinţat Institutul Naţional de Studiere a Holocaustului “Elie Wiesel”, aflat sub patronajul Ministerului Culturii, şi s-a construit, în Capitală, Memorialul Holocaustului.
Ministrul pentru relația cu Parlamentul, Dan Şova a anunţat luni, 8 octombrie, printr-un comunicat de presă remis de Agerpres, că „Holocaustul a devenit o bornă de referinţă pentru istoria noastră, a umanităţii. Suntem datori, în faţa memoriei celor care au pierit în această imensă t