Guvernul USL nu are intenţia de a mări taxele şi impozitele! Realitatea este cu totul alta! Astfel, potrivit legii finanţelor publice locale, din trei în trei ani, Ministerul Finanţelor propune Guvernului nişte limite pe care le pot utiliza comunităţile locale în stabilirea impozitelor şi taxelor locale.
Conform Codului Fiscal, odată la trei ani, administraţiile locale au dreptul de a indexa taxele şi impozitele cu un procent cuprins între 1 şi 16%, astfel încât acestea să fie actualizate cu inflaţia. Ultima actualizare a taxelor şi impozitelor locale a fost aplicată începând cu anul 2010.
Alarma dată săptămâna trecută de binevoitori reprezintă doar o prevedere legală uzuală ce se practică de mulţi ani în România şi nu o invenţie sau intenţie a Guvernului USL! Odată cu încheierea perioadei legale, cea de trei ani, guvernul în funcţie, oricare ar fi acela, are datoria, conform legii, să facă asemenea propuneri. Ministerul Finanţelor este cel care face analize pe piaţă, ştie care este evoluţia ratei inflaţiei, ştie cum ar trebui ajustate nivelurile de impozite şi taxe şi face propuneri Guvernului. Guvernul aprobă prin Hotărâre aceste limite, pe care comunităţile locale le pot utiliza sau nu.
Mai departe, comunităţile locale sunt cele care pot decide în funcţie de problemele financiare pe care le întâmpină, dar în niciun caz acestea nu sunt obligate de Guvern să mărească taxele şi impozitele! Dacă au suficiente venituri, nu aplică măsuri de indexare, sau dacă vor să realizeze nişte proiecte sau programe comunitare şi au nevoie de resurse financiare suplimentare, pot să facă aceste mici ajustări de impozite şi taxe.
Noi, cei din USL, subliniem faptul că în 2013 rămânem la cota unică de 16% şi avem în vedere o cotă diferenţiată pentru cei cu venituri mici, dar nu avem în vedere alte creşteri de taxe şi impozite.
În schimb, luăm în calcul creşt