Preşedintele Venezuelei Hugo Chavez a fost reales duminică pentru încă şase ani după 14 ani în care a angajat una dintre ţările cu cele mai mari rezerve de petrol din lume pe calea "revoluţiei socialiste" în care populaţia are acces la servicii medicale gratuite şi s-au construit zeci de mii de locuinţe pentru săraci. Chavez trebuie însă să găsească soluţii pentru criminalitatea extrem de ridicată şi inflaţia mare.
Printre problemele pe care trebuie să le rezolve Chavez figurează infrastructura în descompunere şi penele frecvente de curent, scrie New York Times. Producţia de petrol, pilonul principal al economiei ţării, a rămas la un nivel constant în ultimii ani, fără ca alte exporturi să compenseze stagnarea. PIB-ul a crescut anul acesta mai ales datorită cheltuielilor bugetare mai mari, dar deprecierea monedei naţionale este considerată inevitabilă şi rata inflaţiei rămâne foarte ridicată.
De la preluarea puterii în 1999, Chavez a folosit veniturile din exporturile de ţiţei pentru a cheltui miliarde de dolari pe programe sociale, precum servicii medicale gratuite şi construcţia a zeci de mii de locuinţe pentru săraci, notează Thomson Reuters. Aceste programe se vor derula mai departe, iar guvernul va extinde şi un proiect de training şi plasare a angajaţilor. Sub mandatele lui Chavez, rata sărăciei extreme a scăzut de la 23% la 8,5% şi rata şomajului
s-a redus de la aproape 15% la 7,6%, potrivit datelor oficiale. În acelaşi timp, inegalitatea socială a ajuns la cel mai redus nivel din America de Sud.
O serie de cheltuieli guvernamentale masive înainte de alegeri au ajutat economia Venezuelei să crească cu 5,8% şi 5,4% în primele două trimestre, în ritm anual. Aceleaşi cheltuieli au mărit însă substanţial deficitul bugetar, iar guvernul ar putea recurge la deprecierea monedei naţionale, bolivarul, anul viitor. Operaţiunea ar provoca acc