Procurorii DNA au început urmărirea penală faţă de 67 de persoane acuzate de fraude la referendum, printre care 49 de preşedinţi şi membri ai unor secţii din Teleorman, Vrancea şi Gorj şi 18 observatori din partea unor ONG-uri, membri de partid, care l-au ajutat pe Liviu Dragnea. În acelaşi dosar este învinuit şi Liviu Dragnea. Liderii USL din Gorj sunt de părere că nu este deloc o coincidenţă faptul că dintre toate anchetele din ţară doar în cele trei unde sunt conduceri PSD s-a trecut la această etapă.
Procurorii DNA precizează, într-un comunicat de presă, că au început urmărirea penală faţă 67 de persoane care au luat parte la diferite activităţi legate de desfăşurarea referendumului din 29 iulie privind demiterea preşedintelui. Dintre cele 67 de persoane, 49 au fost preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea şi Gorj, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de complicitate la falsificarea, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători. Procurorii anticorupţie precizează că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
„Coincidenţa” din judeţele „roşii”
Acest anunţ nu a luat prin surprindere preşedintele executiv al PSD Gorj, Ion Călinoiu, care a declarat că „din toate judeţele anchetate s-au oprit la cele trei care sunt cele mai reprezentative ca şi rezultate la toate alegerile care au avut loc în ultimii ani. Este clar că nu este o coincidenţă. Anchetele se fac de organele abilitate şi se vor finaliza evident într-un mod care există prezumţia de nevinovăţie