La sfârșitul lunii septembrie, inceputul lunii octombrie, PEN Clubul Maghiar, condus din 2011 de Géza Szöcs, a organizat la Budapesta o conferință intitulată “Literatură, Limbă și Națiune” la care au participat scriitori din optsprezece țări. Au fost zile de dialog intens și deschis în care preocuparea principală a constituit-o sugerarea unor soluții realiste de a întinde punți de comunicare și înțelegere peste obstacole vechi și noi, care, altfel, pot deveni prăspăstii insurmontabile.
În luna februarie a acestui an, PEN Clubul Maghiar a creat un premiu internațional de poezie, gest menit să se adauge eforturilor de contracarare a dezinteresului crescând față de poezie manifestat mai peste tot în lume. Premiul poartă numele celui dintâi poet recunoscut al Ungariei, episcopul Janus Pannonius, și are o valoare de cincizeci de mii de euro. Se va acorda anual, la catedrala din Pécs, în jurul zilei de 29 august, ziua de naștere a lui Janus Pannonius.
Alături de Enikö Bollobás, istoric literar (Ungaria), Tomaso Kemény, poet (Italia), Géza Szöcs, scriitor (Ungaria) și Edwin Thumboo, poet (Singapore) am fost unul dintre cei cinci membri ai juriului care a acordat premiul Janus Pannonius, prima ediție.
Timp de câteva luni, juriul a citit recomandările primite, a purtat lungi discuții referitoare la opera și personalitatea candidaților și a consultat surse bibliografice dintre cele mai diverse și prestigioase. Deliberarea a avut loc la Budapesta unde juriul a hotărât, cu unanimitate de voturi, ca premiul să-i fie atribuit americanului Lawrence Ferlinghetti. Ceilalți finaliști au fost, în ordine alfabetică, ADONIS – Ali Ahmad Sa’id (Siria), Simin Behbahani (Iran), Sir Geoffrey Hill (Mare Britanie), Evgheni Evtușenko (Rusia), Tomaž Šalamun (Slovenia) și Tomas Venclova (Lituania).
În vârstă de 93 de ani, Ferlinghetti este una dintre legendele vii a