Un producător de componente deţine o cotă de piaţă impresionantă la nivel global
O companie concurentă îşi anunţă retragerea pentru că nu face faţă
În ultimii ani s-a vorbit despre profitul pe care companii precum Apple sau Samsung le fac din vânzarea de smartphone-uri şi tablete. Expansiunea acestor tipuri de dispozitive a adus şi aduce în continuare miliarde de dolari. Chiar zilele trecute, potrivit unui raport financiar preliminar al companiei sud-coreene, se indica faptul că Samsung a înregistrat în doar 3 luni, în intervalul iulie-septembrie, un profit operaţional de peste 7,3 miliarde de dolari, peste aşteptările analiştilor.
Principalii actori ai acestei evoluţii au fost telefoanele şi tabletele din familia Galaxy. Numai noua generaţie de smartphone-uri Samsung Galaxy S3 a avut un aport extraordinar, compania realizând vânzări de peste 20 de milioane de unităţi într-un interval foarte restrâns, de aproximativ 2 luni.
Dar pe lângă Samsung se adaugă LG, HTC, Sony, Huawei, ZTE şi mulţi, mulţi alţi, care alimentează conturile unui producător de componente pentru produsele lor. Pentru că tot vorbeam de actori, Qualcomm are un rol secundar pe piaţa terminalelor mobile. Mai toţi producătorii de terminale Android cumpără chipset-urile de la compania americană cu sediul în San Diego, California.
Continuând pe aceeaşi linie cinematografică, exact ca şi la premiile Oscar, şi pe această piaţă rolurile secundare sunt răsplătite pentru eforturile depuse, nu doar rolurile principale. Qualcomm îşi joacă atât de bine rolul încât a ajuns să controleze 48% din volumul de procesoare livrate la nivel global către producătorii de telefoane inteligente şi tablete.
Cine îi urmează pe cei de la Qualcomm în clasament?
Potrivit unui studiu realizat de Strategy Analytics, Qualcomm deţine, aşa cum menţionam mai sus, 48% din piaţă.