Barack Obama a pierdut avansul pe care îl avea faţă de Mitt Romney, după dezbaterea prezidenţială de miercuri, arată un sondaj Gallup. Potrivit datelor, Romney şi Obama sunt la egalitate în intenţiile de vot, cu 47%, în condiţiile în care înainte de dezbatere, preşedintele în exerciţiu menţinea o distanţă între patru şi şase puncte faţă de adversarul său. Între timp, candidatul republican a ţinut un discurs în care şi-a prezentat strategia de politică externă.
Corespondentul RFI la New York, Radu Tudor
În ascensiune după prima dezbatere televizată, candidatul republican a conturat, în linii foarte generale, programul său de politică externă şi a făcut-o într-un loc simbolic, Academia Militară Virginia, care-i numără printre absolvenţii săi de frunte pe generalul George Marshall, arhitectul planului postbelic de refacere a Europei. Evocând acel moment de implicare americană, Mitt Romney l-a criticat sever pe rivalul său, care ar fi rupt cu acea tradiţie, promovând politici care au creat o impresie de pasivitate şi dezangajare.
"Dacă America n-o conduce, lumea va fi condusă de alţii, de cei care nu ne împărtăşesc interesele şi principiile şi lumea se va întuneca pentru noi, pentru prietenii noştri. Siguranţa Americii, cauza libertăţii nu-şi mai pot permite încă patru ani precum ultimii patru. Candidez pentru că am convingerea că liderul lumii libere are obligaţia, faţă de cetăţenii noştri, de prietenii noştri în lume, de a folosi marea influenţă a Americii în lume înţelept, sobru, fără aroganţă, dar ferm şi activ, pentru a ne salvgarda interesele şi promova valorile, pentru a preveni conflictele şi a crea o lume mai bună, nu perfectă, dar mai bună", declară Mitt Romney.
Printre elementele mai concrete prezente în discurs: mărirea bugetului militar, sporirea prezenţei navale în estul Mediteranei, o atitudine mai dură faţă de Iran, inflexibi