Un număr de 11 state din zona euro, între care Franţa, Germania, Italia şi Spania, au anunţat marţi că sunt gata să introducă rapid o taxă pe tranzacţiile financiare, proiect privit cu ostilitate în alte state europene, relatează AFP.
Propunerea, lansată în urmă cu un an de Comisia Europeană, a fost într-un punct mort din cauza dezacordurilor profunde dintre cele 27 state membre, care au persistat şi la summit-ul UE din iunie.
Ideea relansării proiectului sub forma unei cooperări profunde, care necesită participarea a cel puţin nouă state UE, s-a accelerat în ultimele două săptămâni.
Franţa şi Germania, principalele promotoare, au trimis o scrisoare statelor partenere pentru un punct de vedere clar.
Luni seara, Comisia Europeană a primit scrisori din partea a şapte ţări, Germania, Franţa, Belgia, Portugalia, Slovenia, Austria şi Grecia.
Comisarul pentru Fiscalitate, Algirdas Semeta, a anunţat la o reuniune a miniştrilor de Finanţe din UE, de la Luxemburg, că alte patru state şi-au exprimat intenţia de a introduce taxa, respectiv Italia, Spania, Slovacia şi Estonia.
Comisia Europeană vrea să prezinte o propunere de cooperare aprofundată la viitoarea reuniune a miniştrilor de Finanţe din UE, din 13 noiembrie, în vederea unui acord până la sfârşitul acestui an.
Baza discuţiilor o reprezintă o propunere a CE din septembrie 2011, care prevede taxarea tuturor tranzacţiilor financiare efectuate între instituţiile financiare.
Schimburile de acţiuni şi obligaţiuni vor fi taxate cu 0,1% din valoarea tranzacţiilor, iar contractele pentru instrumente derivate cu 0,01%.
Ministrul de Finanţe din Marea Britanie, George Osborne, ţară unde au loc trei sferturi din tranzacţiile financiare din Europa, a reiterat opoziţia faţă de o taxă care nu se aplică în alte centre financiare importante din lume, precum New York, Hong Kong