Biserica cu hramul “Sf. Mercurie şi Ecaterina” de la Rădăşeni, una dintre cele mai vechi şi bine conservate biserici de lemn din Moldova, a fost resfinţită duminică, 7 octombrie, după ample lucrări de restaurare. Slujba religioasă a fost oficiată de trei mari ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române: ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, şi PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, alături de un sobor de peste 40 de preoţi şi diaconi.
Înalţii ierarhi au fost întâmpinaţi, la poarta de lemn de la intrarea dinspre Fălticeni, de rădăşeneni îmbrăcaţi în costume populare, de primarul Nicolae Perju, de preoţi, buciumaşi, fluieraşi şi 14 călăreţi, deplasarea până la biserica “Sf. Mercurie şi Ecaterina” a celor trei ierarhi făcându-se într-o caleaşcă. Pe lângă credincioşii din Rădăşeni, Fălticeni şi din comunele învecinate, la eveniment au participat şi oaspeţi din Constanţa, Bacău, Bucureşti, dar şi din Grecia, Ovidiu Donţu, director de cancelarie la Prefectura Suceava, Cătălin Coman, primarul municipiului Fălticeni, alţi primari din comunele vecine. Răspunsurile la strană au fost date de Corul “Armonia” al Arhiepiscopiei Tomisului.
La sfârşitul Sfintei Liturghii, ÎPS Pimen şi arhiereii invitaţi la acest eveniment au ţinut un cuvânt de învăţătură, după care Valentin Bertea a interpretat trei cântece religioase.
Una dintre cele mai frumoase şi mai corect restaurate biserici de lemn din România
Biserica de la Rădăşeni poate fi apreciată ca fiind una dintre cele mai frumoase şi mai corect restaurate biserici de lemn din România, lucrările vizând consolidarea integrală a bisericii, elementele de construcţie cât şi pictura.
Au fost ample lucrări de restaurare, care au început în anul 1966, cele mai multe desfăşurându-se din 1998 până astăzi, lucrări care s-au făcut