Sezonul rece ne prinde din nou nepregătiţi, întrucât autorităţile au avut, în această vară, preocupări electorale.
Mai este puţin timp până când ne vom trezi în cutia poştală sau la afişierul din scara blocului cu facturi fabuloase la energia termică, iar soluţiile, chiar dacă sunt la îndemâna factorilor de decizie, întârzie să apară. La jumătatea lunii trecute, gazele naturale s-au scumpit cu 5% pentru consumatorii casnici, respectiv cu 10% pentru cei industriali, iar odată implementat calendarul liberalizării, preţurile urmează să fie dublate în următorii trei-cinci ani. Această evoluţie a preţurilor gazelor naturale îi va îndemna, susţin specialiştii din domeniu, pe cei care au centrale termice de apartament să se rebranşeze la sistemul centralizat. Dar autorităţile nu au realizat niciun progres în reabilitarea şi modernizarea sistemului centralizat, chiar dacă în acest sens erau aprobate acte normative.
Mare parte dintre românii care au ales să rămână branşaţi la sistemul centralizat se tem că în această iarnă vor fi nevoiţi să apeleze la replica din perioada comunistă „mai punem o haină pe noi până vine primăvara“.
Preţul gigacaloriei, îngheţat până la alegeri
Centralele electrice de termoficare care sunt într-o stare avansată de uzură vor fi nevoite să crească preţul agentului termice furnizat distribuitorilor ca urmare al majorării preţului gazelor naturale şi al păcurii. Totuşi, oficiali ai Ministerului Economiei au dat asigurări că, cel puţin în Bucureşti, ELCEN nu va scumpi gigacaloria. „Îngheţarea“ preţurilor energiei termice pare credibilă, cel puţin până la alegerile din luna decembrie, anul 2013 urmând să debuteze cu scumpiri. Chiar dacă ne aflăm în prag de iarnă, autorităţile locale nu se grăbesc să hotărască dacă se scumpeşte sau nu gigacaloria. Puţine oraşe au la ora actuală aprobat preţul gigacalori