BCR a intermediat tranzacţii cu aur de peste 500 kg de la începutul anului, în valoare de peste 100 mil. lei, media celor mai importante operaţiuni fiind de 40 kg de aur/tranzacţie.
Cantitatea de aur vândută pe parcursul anului 2011 a fost mai mare, de 1.277 kg, potrivit informaţiilor transmise de bancă.
Metalul preţios este văzut ca un refugiu în faţa "furtunii" care a zguduit şi în acest an pieţele financiare europene.
BCR face operaţiuni cu aur doar cu clienţii de private banking (divizia BCR Erste Private Banking), aceştia având posibilitatea de a vinde şi a cumpăra aur financiar (99,99% puritate) sub formă de lingouri. Piraeus Bank este singura bancă ce vinde aur clientelei de masă.
"Naţiunile şi băncile centrale au încredere în aur ca activ de rezervă. Interesul crescut pentru ceea ce pare a se transforma dintr-un metal preţios într-o «valută de rezervă» se manifestă şi în România, rata de creştere a tranzacţiilor cu aur financiar fiind exponenţială", a declarat Răzvan Furtună, şeful serviciului de Private Banking al BCR.
La cursul BNR gramul de aur a sărit de 200 de lei, depăşind cu 18% nivelul înregistrat la sfârşitul anului trecut.
De la începutul anului, clienţii BCR au tranzacţionat produse derivate pe bursă având ca bază activul aur ce au însumat echivalentul a 2,5 tone de aur.
Divizia de private banking a BCR administra la sfârşitul anului trecut active de 941 mil. euro pentru două mii de clienţi.
Numărul clienţilor şi volumul activelor au crescut cu circa 30% pe parcursul lui 2011, după ce la începutul anului BCR şi-a relansat serviciul dedicat persoanelor fizice cu averi mari sub brandul Erste Private Banking şi a preluat modelul de business dezvoltat de banca-mamă în Austria. Oficialii băncii au estimat întreaga piaţă locală de private banking la circa 4 miliarde de euro şi au susţinut că BCR are