Pentru a avea un copil sociabil, încurajați-l să lucreze în echipă, inclusiv la cursurile de limbi străine. Meditatorii particulari ar trebui să fi e o excepție Sursa: VLAD STĂNESCU
Fie că e vorba de practicarea unui sport, de activităţi intelectuale, sau de dezvoltarea înclinaţiilor artistice, cursurile extraşcolare devin parte a vieţii majorităţii copiilor. Psihologii au câteva sfaturi care vă pot ajuta să faceţi alegerea corectă şi să evitaţi suprasolicitarea micuţilor.
Oferta de cursuri în afara şcolii este aproape nelimitată: părinţii îi pot înscrie la activităţi „clasice” - sportive sau artistice -, dar şi la cursuri mai puţin convenţionale, precum cele de gândire creativă, promovarea imaginii personale, ori lecţii la care să înveţe bunele maniere. „Eu i-am dat doar la înot, pentru că-i ajută să se dezvolte armonios, şi la un curs de limba engleză, pentru că asta e vârsta la care pot învăţa uşor limbile străine”, povesteşte mama unor gemeni în vârstă de şase ani din Bucureşti.
Un alt argument în favoarea cursurilor extraşcolare îl reprezintă, pentru copiii mai mari, dorinţa de a da admitere la o facultatre din străinătate. Aceste instituţii le cer candidaţilor, pe lângă rezultate foarte bune, să fi participat, până la momentul admiterii, la cât mai multe activităţi extracurriculare.
Cooperare, nu competiţie
Copiii din ziua de azi se întâlnesc mai des cu situaţiicheie la care trebuie să ştie cum să reacţioneze, susţin psihologii. Prin urmare, abilităţile lor sociale ar trebui stimulate. „Indiferent de tipul lor, scopul cursurilor extraşcolare este să-i înveţe pe copii cooperarea, în contextul în care, de cealaltă parte, şcoala pune accentul pe competiţie”, este de părere psihologul Anda Păcurar.
Ea sfătuieşte părinţii să aleagă cursuri care permit copiilor să lucreze în echipă şi să evite meditatorii particulari. „Trebuie stimulată