Sute de agricultori, notari și arendași sunt urmăriți în instanță de Comisia Naţională de Asigurări în Medicină pentru că nu și-au achitat polițele de sănătate obligatorii.
Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) îi constrânge pe cetăţeni, prin intermediul instanţelor de judecată, să-şi contracteze poliţele de asigurare obligatorii de sănătate. Potrivit datelor furnizate de către asiguratorul de stat, în prezent, 600 de dosare ale rău platnicilor sunt examinate în instanţele de judecată, iar alte 200 au fost soluţionate şi încredinţate deja executorilor judecătoreşti.
„Este vorba despre 1,9% din cetăţeni, care trebuie să se asigure individual. Aici intră proprietarii de terenuri agricole, arendaşii şi arendatorii, proprietarii de întreprinderi individuale, notarii şi avocaţii, dar şi cei care lucrează fără contract peste hotare. Toţi cei restanţi trebuie să-şi achite poliţele de asigurare medicală obligatorie până pe 31 octombrie", spune Lilia Onea, purtător de cuvânt la CNAM.
Mulţi nu-şi procură poliţă pentru că, spun ei, nu-i văd rostul. „N-am poliţă. Nu-mi trebuie mie aşa ceva, pentru că stau mai mult în Portugalia. Am făcut un control special înainte să plec şi doctorii mi-au spus că sunt sănătos", spune Ion Bivol, din satul Cojuşna, Străşeni. Pentru unii pachetul unic de servicii medicale oferit de compania de stat rămâne o necunoscută. „Mi-am făcut asigurarea medicală cu 700 de lei, la preţ redus pentru agricultori. Dar nu ştiu cu ce mă ajută, fiindcă la doctor tot trebuie să scot bani. Din toată familia numai eu am poliţă", mărturiseşte Elena Urusciuc, o femeie de 52 de ani, din satul Ciobanca, raionul Străşeni.
Asigurările private, doar suplimentare
În prezent, cetăţenii se pot asigura la companiile private numai cu poliţe de sănătate facultative, suplimentare celor emise de către CNAM. „Dacă am repartiza asigurările me