Aproape 70 de persoane au fost puse sub învinuire de DNA pentru fraude la referendum, printre aceștia numărându-se și secretarul general al PSD, Liviu Dragnea. Majoritatea celor cercetați au făcut parte din comisiile electorale.
Cei 67 urmăriţi penal sunt: 49 de preşedinţi şi membri de la secţii de votare din Teleorman, Gorj şi Vrancea, judeţe care au avut la referendumul pentru demiterea preşedintelui o participare mult peste media naţională, la refer; 18 persoane care au participat ca observatori din partea unor asociaţii nonguvernamentale, dar în realitate erau membri de partid.
Voturile, mai multe decât alegătorii
Cei 49 de preşedinţi şi membri de din comisii sunt acuzaţi de de complicitate la falsificarea, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, prevăzută de art. 26 Cod Penal raportat la art. 55, pct. 1 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.
Potrivit DNA, în actele de începere a urmăririi penale, procurorii au reţinut că există indicii temeinice şi probe că, în 29 iulie 2012, cei 49 de învinuiţi, preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din mai multe localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea şi Gorj, având întreaga responsabilitate pentru desfăşurarea, în condiţii de legalitate, a procesului de votare, au înlesnit falsificarea semnăturilor unor alegători pe lista permanentă şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot faţă de cele votate de alegători, corespunzător aceluiaşi număr de semnături falsificate.
Falşii observatori ai lui Dragnea
Cei 18 "observatori" de la referendum sunt acuzaţi de fals în declaraţii.
În zilele de 19, 20, 21 iulie 2012, spu procurorii DNA, cei 18 învinuiţi din dosar au completat olograf