Laurențiu Ciurel, directorul general al Complexului Energetic Oltenia (CEO), a dezvăluit modul în care va fi privatizată cea mai mare unitate economică din județul Gorj. Acesta a spus că va fi scos la vânzare un aport de capital de 15%, din care speră să obțină 200 milioane de euro.
Pachetul de acțiuni din CEO, care va fi vândut, se va situa undeva la 12%. „Resursa lignit este strategică la această oră pentru economia noastră. Nu sunt pentru o privatizarea majoritară a CEO. Statul trebuie să rămână proprietarul acestei resurse. Este ideea mea și cred că este împărtășită și la nivel central, pentru că mari producători de energie din Europa sunt firme de stat: la Vatenfall, cel mai mare producător din Suedia, statul deține un pachet de 64% din acțiuni, CEZ este de stat, Electricite de France este de stat și exemplele pot continua în Germania. Nu este o problemă acest lucru. Ca să mai dăm bucățele din 80%, cât avem acum, și să mai rămânem cu un control confortabil în acționariat este posibil pentru a te putea capitaliza pentru viitoarele investiții, inclusiv pentru achiziția pentru o perioadă modică, de doi-trei ani, a altor producători, care să ne ducă la o expansiune, gen CEZ”, a spus Laurențiu Ciurel.
200 de milioane de euro din suplimentarea capitalului
Directorul general al CEO speră să obțină o sumă de 200 milioane de euro din majorarea capitalului: „Sunt vremuri de relativă criză, așa că nu sunt vremuri să vinzi, ci să cumperi. Noi pregătim o listare de 15%, dar nu o să vindem 15% din acțiuni, ci o să facem o subscriere de capital. O să punem în vânzare un aport de capital de 15% și dacă nu o să obținem niște randamente pe care ni le dorim, care ne-ar permite atragerea a aproximativ 200 milioane de euro. Această sumă va fi folosită la realizarea de noi investiții”.
Laurențiu Ciurel, directorul general al Complexului Ener