Dacă n-ar fi de plâns, ar fi de râs. Dar e! De plâns. Bărbaţi şi femei care abia mai văd, în baston, ţinându-se de şale, au venit ieri, rând pe rând, la sediul Postului de Poliţie din Suraia, chemaţi de procurorii DNA. Anchetatorii continuă să caute acul fraudat în carul cu fân al referendumului şi pentru asta pun pe drumuri pe oricine vor. Dumitru şi Dumitra Statache au coborât din căruţă, moşul sprijinit în două bastoane, pe lângă care ţinea strâns şi citaţia. Primarul comunei Suraia, Vasile Grosu, a declarat că procurorii DNA continuă acţiunile de intimidare şi hărţuire a locuitorilor din Suraia cu scopul de a-i determina pe oameni să nu se mai prezinte la vot la alegerile generale din 9 decembrie.
O echipă de procurori a mers la Postul de Poliţie din Suraia unde, sub coordonarea procurorului şef al DNA Galaţi, Gheorghe Ivan, au fost audiate peste o sută de persoane. Oamenii spun că au fost întrebaţi cum au votat, la ce oră au mers la vot, de ce au mers la vot şi cu cine au votat. „Am fost chemat la Poliţie unde am dat o declaraţie cum am votat la referendum şi dacă am votat. Am spus că am votat. M-a întrebat la ce oră am votat şi am spus că dimineaţă. M-a întrebat dacă soţia a votat şi am spus că da, dar că a votat după amiaza. E prima oara când sunt chemat să dau declaraţii“, a spus Ion Hanganu, unul dintre bătrânii chemaţi la audieri.
Cam la aceleaşi întrebări au răspuns toţi cei care au fost chemaţie ieri de procurorii DNA. „M-au chemat să mă întrebe dacă am votat, dacă am fost la secţia de votare la referendum. Le-am spus că am fost şi că am votat“, a spus Costică Smărăndoiu. „Ne-au chemat la Poliţie cică să ne întrebe de vot, dacă am votat la referendum. Le-am spus că am votat şi gata“, a spus Dumitra Statache. Femeia şi soţul ei, Dumitru, au coborât din căruţa trasă de un cal, în faţa sediului postului de poliţie. Cu ves