Comisia de Administratie Publica de pe langa Camera Deputatilor a aprobat, marti, o serie de modificari la Legea Urbanismului. Principala schimbare consta in faptul ca investitorii privati vor putea initia Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) prin care sa ceara derogari de la Planul Urbanistic General(PUG), insa aceste modificari nu vor putea depasi cu mai mult de 20 la suta Coeficientul de Utilizare al Terenului (CUT). Investitorii pot cere majorarea CUT-ului cu mai mult de 20 la suta, dar acesta sa nu fie mai mare de 4, in cazul in care doresc sa construiasca parcuri tehnologice, industriale, comerciale si zonele de servicii.
In cazul zonelor construite protejate (n.r. unde se afla cladiri vechi, de patrimoniu) investitorii vor putea cere modificarea CUT-ului cu mai mult de 20 la suta, dar o singura data, iar zona protejata in ansamblul ei nu va putea fi modificata decat de autoritatea locala.
Pana acum, indicatorii urbanistici din zonele protejate puteau fi modificati doar de autoritatile locale. Nici in restul orasului privatii nu puteau modifica indicatorii urbanistici printr-un Plan Urbanistic Zonal decat daca doreau sa construiasca cartiere rezidentiale, centre comerciale si parcuri tehnologice, iar CUT-ul nu putea depasi 4.
Amendamentele adoptate marti de Comisia de Administratie Publica au fost propuse in majoritatea lor de catre deputatii PSD Antonella Marinescu si Eduard Martin. Initial, acestia au propus niste amendamente care ar fi macelarit zonele vechi ale oraselor insa in urma dezbaterilor publice le-au retras. "In final consider ca s-a ajuns la un consens cu ceea ce a zis societatea civila si organizatiile profesionale ", a declarat deputatul PSD Eduard Martin. Acesta insa a precizat ca nu poate gandi o lege pornind de la ideea ca administratia locala este corupta.
Principalele modificari aduse Legi