Visam sa traim cat mai mult, sa ne bucuram de nepoti, stranepoti, stra-stranepoti. Insa visele noastre se opresc la vreo 70 de ani, pentru ca poluarea, sedentarismul, regimul alimentar neadecvat isi spun cuvantul.
Totusi, cateva comunitati izolate au descoperit secretul vietii indelungate. Ce ne pot invata acesti oameni despre un trai mai lung? In conditiile in care speranta de viata a romanilor nu depaseste 70 de ani, locuitorii celor trei comunitati mai au de trait inca zeci de ani. In cele mai multe cazuri, ei inca lucreaza. Unii sunt chiar chirurgi. Okinawa are o populatie de un milion de persoane. 900 dintre acestea au peste 100 de ani, de patru ori mai multe decat in Marea Britanie sau America. Si mai surprinzator, Ovodda este singura regiune din lume unde barbatii traiesc la fel de mult ca femeile.
Un singur lucru, demonstrat stiintific, ii deosebeste pe oamenii din Okinawa de ceilalti locuitori ai planetei: ei imbatranesc mult mai incet decat noi. ”Certificatul de nastere poate spune ca au 70 de ani insa corpul lor arata ca la 50”, declara Bradley Willcox, unul dintre cercetatorii care studiaza extraordinarul fenomen. ”De vina” pentru straea lor exceptionala este un hormon – DHEA, precurosor al estrogenului si testosteronului. Desi oamenii de stiinta nu cunosc rolul exact al acestui hormon, s-a descoperit ca nivelul DHEA din organism scade odata cu inaintarea in varsta. In cazul celor din Okinawa, hormonul ramane la cote inalte chiar si la 80-90 de ani. Secretul sta in regimul lor alimentar.
Locuitorii din Okinawa nu mananca pana lesina ci consuma pana se simt aproape plini. Intr-o zi normala, ei consuma aproape 1,200 de calorii, cu 20 de procente mai putin decat bratanicii. Cercetatorii sustin ca acest mod de a manca atentioneaza organismul ca urmeaza o perioada indelungata fara mancare, fortand intregul sistem sa functioneze mai incet.