Călcatul rufelor ţi se pare o corvoadă? Foarte probabil, nu ai încă în casă fierul de călcat potrivit. Or, acum există atât de multe modele, încât chiar ai de unde alege. Două criterii primează: cât de performant vrei să fie aparatul şi câţi bani eşti dispus(ă) să scoţi, pentru el, din buzunar. Călcatul rufelor ţi se pare o corvoadă? Foarte probabil, nu ai încă în casă fierul de călcat potrivit. Or, acum există atât de multe modele, încât chiar ai de unde alege. Două criterii primează: cât de performant vrei să fie aparatul şi câţi bani eşti dispus(ă) să scoţi, pentru el, din buzunar.
Clasicul fier fără limitator de temperatură, care se încălzeşte la maximum şi nu mai dă înapoi decât după ce l-ai scos din priză, şi-a trăit traiul, şi-a mâncat mălaiul. Acum este la putere fierul cu termoreglator, dispozitivul cu ajutorul căruia setezi diferitele trepte de temperatură în funcţie de natura materialului pe care vrei să îl calci. Dincolo de acest numitor comun există patru criterii de care trebuie să ţii cont când cumperi un fier nou.
Călcarea uscată devine şi ea istorie: suntem de mult în era fiarelor care emit vapori şi umezesc singure materialul. Şi acestea se împart în trei categorii, după tipul de comandă a vaporizatorului: modele la care emisia de vapori poate fi declanşată/ întreruptă manual, prin intermediul unui întrerupător; modele la care emisia de vapori se opreşte de la sine, dacă talpa este ţinută în poziţie verticală; modele fără mijloc de comandă a emisiei de vapori.
Funcţia de încălzire în trepte permite să setezi temperatura: mică - pentru materiale sintetice, ridicată - pentru bumbac.
Există fiare de călcat cu reanclanşare automată: acestea sunt aparatele care, dacă nu sunt folosite un timp (circa 10 minute), deşi sunt conectate, în continuare, la priză, se deconectează singure.
La acest capitol există o mare varietate: talpă di