Preşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, Daniel Buda, a catalogat decizia USL de înfiinţare a unei comisii de anchetă a referendumului drept un demers care încalcă separaţia puterilor în stat şi o încercare de a subordona justiţia în actul politic, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Preşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, Daniel Buda, susţine, într-un comunicat de presă transmis marţi, că decizia USL de înfiinţare a unei comisii de anchetă a referendumului este un demers care încalcă separaţia puterilor în stat.
"Această iniţiativă, prin care se doreşte anchetarea procurorilor în legătură cu cercetările efectuate de Poliţie, DNA şi Parchetul General, se înscrie în curentul presiunilor pe care USL le exercită permanent asupra instituţiilor statului şi încercării de a anihila justiţia, singura în măsură să ancheteze neregulile semnalate în procesul electoral de la referendum. USL subordonează justiţia în actul politic", spune Buda.
Buda consideră că această încercare de imixtiune în actul de justiţie denotă faptul că "USL a rămas ancorat în tradiţia de a intimida justiţia şi de a încerca să controleze neregulile semnalate la referendum, printr-o comisie înfiinţată cu dedicaţie pentru secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, învinuit pentru infracţiuni legate de referendum".
"Probabil domnul procuror Ponta «a uitat» faptul că activitatea procurorilor poate fi verificată doar de Consiliul Superior al Magistraturii. Aceste practici sunt extrem de familiare alianţei de guvernământ, din perioada în care liderii din umbră ai acestor formaţiuni exercitau funcţii de conducere în structurile PCR. Din păcate, însă USL se dovedeşte incapabilă de a respecta anumite principii europene şi ale statului de drept, privind separaţia puterilor în stat şi de a nu interveni în demersul anchetelor efectuate în justiţie. Astfel, aşa