Cand vine vorba despre pesterile din Romania, aproape toata lumea se gandeste la Pestera Muierii sau Scarisoara. Ei bine, tara noastra se poate mandri cu mult mai multe caverne ce sunt mai putin cunoscute, dar cel putin la fel de interesante.
Ziare.com a stat de vorba cu Stefan Murvay, cel care detine Blog de speolog, pentru a afla mai multe detalii direct de la o persoana avizata despre aceste locuri minunate.
Pentru inceput ne-am indreptat atentia catre pestera Topolnita din judetul Mehedinti, la 31 kilometri de Drobeta Turnu Severin.
"Aceasta este 'etajata', dispusa pe 4 nivele, din care doua fosile (parasite definitiv de cursul de apa subteran), unul subfosil (frecventat ocazional de cursul de apa) si unul activ (strabatut permanent de apa)", ne-a spus Stefan Murvay, precizand ca reteaua de galerii insumeaza aproximativ 20,5 kilometri.
El a precizat ca pestera Topolnita este rezervatie speologica protejata, "o parte din galerii nefiind accesibile decat speologilor".
Strabatuta de cel mai mare rau subteran din Romania
Ca si Topolnita, Cetatile Ponorului din Apuseni sunt strabatute de un curs de apa subteran si au galerii de dimensiuni comparabile.
Pestera are o galerie principala de aproximativ 2,5 kilometri lungime, iar despre raul care o strabate se spune ca este cel mai mare rau subteran din Romania.
Aceasta poate fi vizitata la suprafata, dar si pana la Sala Taberei, dar pentru asta trebuie sa fii echipat cu cizme de cauciuc si sa dispui de mijloace de iluminare.
O alta astfel de caverna ce merita toata atentia noastra este Piatra Altarului, Muntii Bihorului, cunoscuta pentru "frumusetea deosebita a formatiunilor".
"Ce nu este la fel de cunoscut, insa, este faptul ca mai exista (cel putin) o pestera care rivalizeaza ca frumusete cu Piata Altaru