Plimbarea de week-end cu elicopterul SRI până la Dorohoi făcută de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, nu este o premieră pentru demnitarii români care au folosit elicopterele MAI, MApN sau SRI nu întotdeauna în interes de serviciu, aşa cum prevede legea.
Pentru a beneficia de aceste servicii, potrivit procedurii, trebuie făcută o cerere oficială către instituţia deţinătoare a aparatului, costurile urmând a fi suportate din bugetul destinat orelor de zbor.
"Nu am avut situaţia aceasta niciodată. A trecut ceva timp, dar nu reţin să fi avut vreo solicitare de genul acesta. Eu, dacă eram în locul domnului Zgonea, nu aş fi folosit. Nu e ilegal, dar nu cade bine”, a declarat, pentru gândul, Costin Georgescu, fost director al SRI în perioada 1997-2001, sub mandatul de preşedinte al lui Emil Constantinescu.
Boc şi-a plimbat fiica şi nepotul cu elicopterul SRI
Valeriu Zgonea nu este primul demnitar care foloseşte aparatele de zbor ale instituţiilor statului doar pentru a ajunge mai repede la diverse acţiuni, mai mult sau mai puţin având legătură cu exercitarea funcţiei.
În iulie anul trecut, la acea vreme premier, Emil Boc a fost surprins plimbându-şi, de la Braşov la Bucureşti, cu elicopterul SRI fiica şi un nepot. După ce imaginile au apărut în presă, fostul şef al guvernului a precizat că a plătit contravaloarea călătoriei pentru cei doi, precizând că legea SRI permite acestuia să presteze astfel de servicii. „Pentru transportul celor doi am plătit factura 1451, din data de 12 iulie, suma 2.130,60 lei, cu chitanţa 42555, sumă calculată de reprezentanţii SRI. Puteam foarte bine să mă fac şi să nu plătesc acest transport, spunând «sunt membri ai familiei şi în general membrii familiei ştim bine că nu trebuie să plătească sau sunt scutiţi în principiu». În temeiul art. 6, alineatul ultim, din Legea SRI, unde se poate face cer