România întîlneşte vineri Turcia, reeditare după 89 de ani a primei partide internaţionale pentru "otomani". Gazdă e un oraş care avea în 1923 o jumătate de milion de locuitori şi care azi, cu o populaţie de 13,5 milioane, leagă două continente şi visează să organizeze Olimpiada în 2020!
Călătoria fotbalului turc, de la amatorism la locul 3 în lume la nivel de "naţională", se suprapune aventurii uluitoare prin care a trecut Istanbul în secolul XX: un oraş fascinant, pe tipar otoman, preschimbat într-o supermetropolă cu o forţă economică uriaşă. Vineri, Mutu şi compania vor fi găzduiţi de o minune urbană şi vor înfrunta selecţionata unui fotbal care a crescut cu şi prin români.
I-am "năşit" în fotbalul mare
Primul meci internaţional al Turciei, pregătită de legendarul Ali Sami Yen, s-a disputat pe 26 octombrie 1923 pe stadionul Taksim (7.500 spectatori). Adversar, "naţionala" României! S-a terminat 2-2, un scor care nu ne-ar displăcea nici în octombrie 2012!
La doar trei zile de la partida-premieră cu "tricolorii", pe 29 octombrie 1923, Mustafa Kemal Ataturk proclamă Republica în locul defunctului Imperiu Otoman şi mută capitala de la Istanbul, un oraş cu doar 500.000 de locuitori şi tramvaie trase de cai, la Ankara.
Anii '70-'80: revoluţie în fotbal, trecerea la metropolă
Neamţul Jupp Derwall devine antrenor la Galatasaray la finalul contractului ca selecţioner al RFG. Devine revoluţionarul fotbalului turc, introducînd ideile tactice şi pregătirea vest-europeană, iar discipolii săi, Fatih Terim şi Mustafa Denizli, vor desăvîrşi ascensiunea.
Primar al Istanbulului, oraş ajuns la 5 milioane de locuitori, devine Bedrettin Dalan (1984-1989), omul care va dezvolta infrastructura metropolitană a Istanbulului, la nivel de transport, canalizare şi ecologizare. Politicianul cu ochi albaştri va rămîne în istorie pentru o promisiune: "A