Deputaţii au trecut, marţi, proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă legată de suspendarea unor dispoziţii ale legii nr. 9/2012. Proiectul de lege a fost aprobat cu 219 voturi pentru, un vot împotrivă şi 15 abţineri. Un proiect emis în ianuarie de guvernul Boc și care abia astăzi a primit aprobarea Parlamentului.
Persoanele care au achitat taxa auto se pot îndrepta împotriva statului român printr-o cerere de chemare în judecată depusă la secţia de contencios administrativ a tribunalului în a cărei rază teritorială a fost achitată taxa de primă înmatriculare.
Singura modalitate de recuperare a taxei de primă înmatriculare este promovarea unei acţiuni în faţa instanţelor de judecată, a declarat Carmen Diaconu, avocat SCA Olteanu şi Asociaţii.
Conform dispoziţiilor art.75 alin.(1) din Constituţia României, republicată, Camera Deputaţilor este Cameră decizională pentru acest proiect de lege.
Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, aplicarea dispozițiilor art. 2 lit. i), ale art 4. alin. (2) și a celor privind prima transciere a dreptului de proprietate art. 5 alin (1) din Legea nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, publicată în Monitorul Oficial al României, se suspendă până la 1 ianuarie 2013, se arată în textul de lege.
Contribuabilii care au achitat taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule ca urmare a primei transcrieri a dreptului de proprietate, în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a acestei legi și data intrării ăn vigoare a prezentei ordonanțe de urgențp, pot solicita restituirea acesteia, se mai arată în textul PL.
Sumele se restituie la cererea contribuabilului, adresată organului fiscal competent.
DESCARCĂ DE AICI TEXTUL DE LEGE