Deşi vânzările de produse petroliere la pompă sunt de 5-6 ori mai mici decât în statele UE, în ţara noastră se menţine o tendinţă de creştere abruptă a numărului de benzinării, susţine Feiruz Isaev, directorul general al companiei Lukoil-Moldova într-un interviu pentru Infomarket.
Managerul celei mai mari companii petroliere din Republica Moldova susţine că modificările operate de Guvern la legea cu privire la piaţa produselor petroliere vor crea probleme Executivului, inclusiv cele legate de eliminarea prevederilor ca importatorii să deţină un capital de opt milioane de lei şi depozite de 5.000 de metri cubi.
"Am avut aşa-ceva în trecut, iar rezultatul la care speră Guvernul nu poate fi obţinut. Or, pentru a putea importa produse petroliere, companiile au nevoie de mulţi bani. Dacă micii importatori aveau resurse financiare, atunci puteau găsi cu uşurinţă şi depozite şi capital suficient. Cu apariţia unui număr mare de importatori, care vor aduce combustibil pentru necesităţile proprii, probleme vor apărea la Guvern", afirmă Feiruz Isaev.
Potrivit managerului de la Lukoil-Moldova, o benzinărie are nevoie de circa 100 de tone de produse petroliere, iar asigurarea acesteia cu carburanţi necesită circa 150.000 de dolari mijloace finaciare disponibile.
Feiruz Isaev precizează că Lukoil-Moldova nu efectuează importuri prin intermediul unor firme offshore.
În opinia directorului, în Republica Moldova există o altă problemă majoră: densitatea prea mare a benzinăriilor.
"La noi denistatea este de trei ori mai mare ca în Europa. Pentru a construi o benzinărie şi la noi şi de exemplu în Ungaria investiţiile sunt practic aceleaşi (600.000-900.000 de euro), dar vânzările de 5-6 ori mai mici. De aceea în Europa şi marja este mai mică", mai susţine Isaev.