La Frankfurt pe Main a fost inaugurată cea de-a 64-a ediţie a Tîrgului Internaţional de Carte. Anul acesta participă peste 7300 de expozanţi care provin din peste 100 de ţări - între care se află şi România. Organizatorii aşteaptă 300.000 de vizitatori, circa 1000 de autori participă la 3000 de întîlniri cu publicul, lecturi, dezbateri şi spectacole.
Corespondentul RFI la Berlin, William Totok
În prezenţa ministrului german de externe, Guido Westerwelle, şi a primului ministru din Noua Zeelanda, Simon William English, s-a deschis la Frankfurt pe Main cel mai mare tîrg de carte din lume. Prezenţa premierului din Noua Zeelandă se explică prin faptul că această ţară este anul acesta invitata de onoare a tîrgului. Din cele 3000 de întîlniri cu autori, programate pînă duminică, 300 sunt dedicate culturii şi literaturii din Noua Zeelandă, o ţară cu o literatură bogată, dar aproape necunoscută în Europa.
Într-o cuvîntare rostită de Westerwelle la Frankfurt, acesta s-a pronunţat pentru reglementări care protejează mai bine drepturile de autor.
Potrivit organizatorilor, la tîrg participă anul acesta peste 7300 de expozanţi care provin din peste 100 de ţări - între care se află şi România. Sunt aşteptaţi circa 300.000 de vizitatori.
În preajma deschiderii tîrgului a fost decernat Premiul cărţii germane (echivalent premiului Goncourt din Franţa) scriitoarei Ursula Krechel pentru romanul „Landgericht“ („Tribunal“). Krechel, născută în anul 1947, care la începutul anilor 1980 a susţinut lecturi publice şi-n România, a tematizat în romanul ei problema integrării unui exilat din perioada nazistă, care după război, se reîntoarce în Germania federală. Cartea lui Krechel, care oscilează între ficţiune şi document, a declanşat în Germania o amplă discuţie legată de întrebarea dacă romanul nu este depăşit ca gen literar. În acest context, revista „Der