"Guvernul Ungariei are motive bine întemeiate să se îngrijoreze de evenimentele din România, de ani de zile nu s-a întâmplat să se utilizeze un astfel de ton în politica internă ca acum.
Ungaria consideră şi în continuare colaborarea cu România drept obiectiv strategic, dar nu se poate exclude o turnură naţionalistă în România", a declarat premierul ungar Viktor Orban la recenta sesiune de la Budapesta a Reuniunii Permanente Ungare (MAERT), structură ce cuprinde reprezentanţii organizaţiilor politice legale ale maghiarilor de dincolo de graniţe şi ai partidelor politice parlamentare din Ungaria.
„Cabinetul maghiar, a spus în continuare Orban, ţine pumnii acelor ‘patrioţi' români care, alături de angajamentul lor patriotic, consideră importantă colaborarea cu minoritatea maghiară şi cu Ungaria".
Cotidianul budapestan „Népszava" care a comentat evenimentul, a subliniat că „lucrul este cu atât mai neaşteptat cu cât ministrul român de externe, Titus Corlăţean care a efectuat săptămâna trecută o vizită la Budapesta, a cerut în mod expres Budapestei, deşi folosind un limbaj diplomatic, să se ţină departe de campania electorală din România care se va lansa curând".
Nu a fost o cerere întâmplătoare, scrie ziarul, ţinând cont de campania dusă de preşedintele parlamentului ungar, László Köver în favoarea lui Jenö Szasz, liderul Partidului Civic Maghiar, în timpul alegerilor locale şi de luarea de poziţie a lui Orban de la Tuşnad în favoarea preşedintelui Băsescu ,cu o zi înaitea referendumului, când a cerut maghiarilor din România să nu participe.
Într-o analiză , sociologui dr. Magyari Laszlo Nandor, afircă că în România, nu există nici un fel de turnură naţionalistă.
Deşi este posibilă intrarea în parlament a unui partid populist şi ultrademagog (PP-DD), partidele de stânga-liberale cu şanse de a forma guvernul sunt, comparativ cu actualel