Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi, Ilie Dincă, susţine că autorităţile franceze nu au vrut să discute cu el despre romii din Franţa şi dă vina pe organizaţiile din această ţară care ar menţine intenţionat acele tabere ilegale, din avantaje financiare. Dincă a anunţat că, anul acesta, instituţia pe care o conduce a terminat şase proiecte europene privind incluziunea romilor, în valoare de 22,6 milioane de euro, iar pentru anul viitor, vrea să acceseze în jur de 40 milioane de euro din fondurile norvegiene şi elveţiene.
În ultimii ani, s-a discutat aprins despre problemele romilor doar atunci când politicienii francezi au anunţat o nouă expulzare. Francezii ne fac agenda. Ce aţi vorbit cu oficialii francezi când au venit în vizită la Bucureşti?
I.D.: Nu au vrut să se întâlnească cu mine, nu au vrut să discute cu mine. Am vorbit cu cei de la Ambasada franceză pentru a le pune la dispoziţie nişte programe, pentru a cheltui cu cap acele resurse financiare pe care ei le pun la dispoziţie, cele în care intră cei 300 de euro pentru fiecare rom întors în România. Decât să cheltuiască acest fond inutil, care acum reprezintă un fel de vacanţă pentru romi, cu 300.000 de euro ar putea face în România un proiect în care să fie angajate cel puţin 100 de persoane rome, care să nu se mai întoarcă în Franţa.
Dar în Franţa aţi fost, aţi vizitat taberele de romi?
I.D.: Părerea mea este că organizaţiile franţuzeşti intenţionat au ţinut aceşti romi în tabere, pentru că au avut de câştigat, bani începând încă din anii 90. Ei au primit bani de la statul francez şi Uniunea Europeană ca să-i ajute pe aceşti romi, iar ei au fost perseverenţi în a-i ţine pe romi acolo, în acele tabere. Li s-au dat câteva mese, ajutor medical, dar nici un program serios pentru incluziune socială nu a fost făcut.
Multă lume reproşează ONG-urilor că risipesc ineficien