Inter RAO EES, gigantul rus al energiei, anunţă în raportul financiar pentru prima jumătate a anului 2012 că la 30 iunie avea contractat un credit de 5,356 miliarde de dolari (cu dobânda de 5,24% şi termen de rambursare 15 noiembrie 2015), pe care l-a folosit pentru achiziţionarea companiei Freecom Trading Limited din Cipru.
Ultima deţinea 49% din acţiunile Centralei electrice de la Cuciurgan. Astfel, banii au fost mers pentru preluarea pachetului de acţiuni al întreprinderii moldoveneşti.
Spălare de bani s-au escorcherie?
Un calcul elementar arată că, în acest caz, centrala a fost estimată la o valoare de peste 10 miliarde de dolari. Suma este uriaşă, chiar şi pentru un asemenea obiectiv. Responsabilii de la Inter RAO EES nu au comentat aceste cifre.
De notat că în anul 2011, grupul Inter RAO EES raporta că a contractat un alt împrumut, în valoare de 163 de milioane de dolari (cu termen de rambursare noiembrie 2013), tot pentru a cumpăra Freecom Trading Limited.
Tranzacţia propriu-zisă a avut loc la 30 iulie 2008, iar Inter RAO EES a anunţat atunci că a devenit proprietara a 49% din acţiunile Centralei de la Cuciurgan, după ce a procurat 100% din acţiunile firmei Freecom de la compania Emfesz din Ungaria.
În 2005, gigantul rus a intrat în posesia a 51% din acţiunile Centralei de la Cuciurgan, după ce a preluat firma Saint Guidon din Belgia. Ultima a cumpărat în anul 2003 cu doar 29 milioane de dolari, o centrala electrică cu capacitatea de producţie de 2.500 de MW.
O privatizare ilegală
În prezent CERS Moldovenească asigură circa 50% din necesităţile de energie electrică ale Moldovei. Totodată întreprinderea livrează anual circa 400 de milioane de kWh de energie electrică în România. Autorităţile au declarat în repetate rânduri că privatizarea întreprinderii a fost ilegală.
Proprietarul Centralei de la Cuciurgan r