Complexul Energetic Oltenia plăteşte ponoasele vechilor conduceri ale societăţilor care au format compania. În prezent, peste 400 de procese sunt pe rolul instanţelor de judecată, fiindcă salariaţi şi foşti salariaţi s-au trezit fără anumite drepturi legale.
Este vorba despre zilele de sâmbătă şi duminică (acestea, în mod normal, se plăteau dublu) şi despre asigurări sociale pe care unităţile nu le-au achitat pentru mineri. În conferinţa de presă de ieri a Eurojob, organizată de preşedintele asociaţiei, Ion Cornescu, avocatul Gheorghe Pecingină, un colaborator important, spune că foarte mulţi foşti salariaţi au descoperit că nu se pot pensiona, deoarece le-au fost operate greşit cărţile de muncă. Aceştia au fost disponibilizaţi anul trecut şi în 2010, iar la ora actuală nu mai au niciun venit.
„Eurojob lucrează”
Avocatul Pecingină a mai precizat că din carnetele de muncă, din cauza unor greşeli făcute tocmai în 2001, de birocraţii unităţilor respective, lipsesc date fără de care actualii disponibilizaţi rămân fără niciun venit: „Ei nu pot ieşi la pensie în perioada prevăzută la disponibilizare, le-a expirat şi ajutorul complementar. Sunt încurcături foarte grave, făcute prin 2001. Actuala conducere a companiei trebuie să găsească soluţii pentru aceşti oameni. Pe de altă parte, pot să vă spun că Eurojob lucrează, la fel şi eu, după cum vedeţi. Sunt oameni pe care îi reprezint în instanţă pentru că, ilegal, au rămas fără nişte drepturi. În această situaţie sunt aproximativ 100 de oameni, cărora angajatorul nu le-a plătit dublele, aşa cum spun ei, adică sâmbetele şi duminicile, deşi aşa prevede legea. În total, avem aproximativ 400 de procese pe rol, cu astfel de speţe”.
„Conducerea CEO să pună juriştii la muncă”
Supărător pentru Gheorghe Pecingină este faptul că deşi CE Oltenia funcţionează şi cu 100 de jurişti, cei de care are