Este declaraţia secretarului general al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, Abdou Diouf. El prefaţează în felul acesta noul sommet al francofoniei găzduit, week-end-ul acesta, la Kinshasa, în Republica Democratică Congo.
În interviul său acordat Agenţiei France Presse, Abdou Diouf aduce mai multe argumente pentru a explica de ce Franţa nu mai poate fi considerată ca fiind în centrul acestei organizaţii numărînd 56 de ţări membre dintre care 30 africane. Potrivit unor studii recente, în anul 2050 numărul francofonilor în lume va fi de aproximativ 715 de milioane, dintre care 85 la sută în Africa. Iar Republica Democratică Congo, care găzduieşte această a 14-a reuniune la vîrf a francofoniei, se laudă de altfel că este ţara cu cea mai numeroasă populaţie francofonă: 69 de milioane de locuitori, iar peste 40 de ani ar putea număra 150 de milioane. Iată deci de ce spune Abdou Diouf, fost preşedinte al Senegalului, că Franţa nu mai este în centrul acestei organizaţii, cel puţin din punct de vedere geografic. El nu neagă însă că francofonia este un concept complex, avînd un conţinut bogat, şi că pentru unii ea echivalează cu un club de ţări interesate să menţină relaţii privilegiate cu Franţa.
Preşedintele François Hollande este conştient că lumea francofonă aşteaptă de la el precizări în privinţa noii politici pe care înţelege să o promoveze în materie de francofonie dar mai ales în direcţia continentului african. Joi 11 octombrie şeful statului francez urmează de altfel să acorde un interviu pe această temă, difuzat de mai multe canale de televiziune. Acest interviu va prefaţa primul turneu african al lui François Hollande de cînd a fost desemnat preşedinte al Franţei, într-un contex în care relaţiile Parisului cu Kinshasa nu sunt tocmai excelente. François Hollande a criticat deja “situaţia” din Republica Democratică Congo, unde preşedintele Jo