Lacul Karachay servea drept "groapă de gunoi" pentru unele dintre cele mai mari fabrici de arme nucleare din Uniunea Sovietică, un şir de accidente şi dezastre lăsând regiunea contaminată cu deşeuri radioactive, relatează Daily Mail.
În 1990, o plimbare de o oră pe malul lacului Karachay echivala cu o doză de radiaţii care ar fi putut ucide un om.
Lacul, aflat în sud-vestul regiunii Chelyabinsk, aproape de graniţa cu Kazakhstan, se află în incinta uneia dintre cele mai mari fabrici nucleare din ţară, Mayak. Construită în anii patruzeci, când sovieticii mutau producţia de armament spre est, pentru a evita invazia nazistă, Mayak era una dintre cele mai importante fabrici de arme nucleare din Rusia.
În 1992, preşedintele Boris Elţîn a semnat un decret care avea să ofere acces oamenilor de ştiinţă din Occident în zona pe care, mai târziu, au caracterizat-o drept cea mai poluată de pe Terra, în condiţiile în care deşeurile din apă au format un cocteil radioactiv compus din elemente precum Stronţium-90 sau Cesium-137.
Când existenţa fabricii a fost recunoscută oficial, s-a constatat că exista o legătură între deşeurile de aici şi creşterea cu 21% a cazurilor de cancer, cu 25% a defectelor din naştere şi cu 41% a cazurilor de leucemie din regiune.