Comisia Europeana s-a dedat miercuri exerciţiului său anual de a analiza progresele fiecarei ţări candidate la aderarea la UE. Un raport realizat de serviciile extindere a fost prezentat de comisarul european Stefan Füle. Raportul arata continuarea vointei UE de a se extinde spre Balcanii Occidentali dar si cu Turcia si Islanda si asta in ciuda crizei economice.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Dar poate că voinţa UE este una făţarnicâă întrucât nicio candidată la aderare, cu excepţia Islandei, nu pare a fi gata de acest pas într-un viitor apropiat.
Anul viitor in iulie, UE va primi in sânul său Croaţia, al cărui proces de aderare, pornit odată cu al Turciei in 2005, s-a derulat spectaculos de bine si de repede, date fiind circumstantele. Balcanii complicati
Sase tari candidate la aderare care se gasesc in Balcanii occidentali sufera in continuare de carente in candidatura lor europeana si mai ales ele au relatii complicate cu unele state membre UE.
Macedonia, pentru care a patra oara consecutiv Comisia Europeana recomanda deschiderea negocierilor de aderare, este tinuta pe loc de pozitia contrara a unor state membre UE.
Intre Skopje si Atena exista mai departe problema numelui tarii, contestat de Grecia, o problema care ar fi trebuit rezolvata in sânul ONU. Dar de ani de zile negocierile sint sterile, Comisia deplânge acest fapt in raportul sau. Acesta este un obstacol care trebuie « urgent suprimat », spune executivul european.
Serbia a primit in martie statutul de tara candidata la aderarea UE, dupa ce România a fost de acord sa ridice un ultim obstacol in calea acestei tari prin obtinerea promisiunii unui statut mai bun pentru minoritatea româna din valea Timocului.
Belgrad nu stie insa când va demara negocierile propriu zise intrucât relatiile cu Kosovo ramân tensionate. Comisia va reco