Scrisoarea Ministerului rus de Externe privind denumirea "Bucureşti" a unei staţii de metrou din Sankt-Petersburg a generat controverse în Rusia, unde partidele Rusia Justă şi Iabloko s-au opus recomandării ministerului, în timp ce comuniştii au susţinut-o, relatează presa rusă.
Grupul parlamentar al partidului Rusia Justă din cadrul Adunării Legislative de la Sankt-Petersburg susţine ideea de a denumi "Bucureşti" o nouă staţie de metrou. Acesta îi solicită guvernatorului oraşului, Gheorghii Poltavcenko, să trimită Ministerului rus de Externe o cerere, aprobată miercuri în parlamentul orăşenesc, în legătură cu poziţia acestuia de a nu recomanda denumirea, relatează Ria Novosti în pagina electronică.
Autorul cererii, deputatul Rusiei Juste, Aleksei Kovalev, a declarat miercuri în timpul şedinţei Adunării Legislative că "oricare ar fi politica cercurilor guvernamentale ale României, Rusia trebuie să consolideze complet legăturile spirituale între popoarele român şi rus".
Cu o zi înainte, un alt deputat din cadrul Adunării Legislative, membru al formaţiunii Iabloko, Aleksandr Kobrinskii, s-a adresat ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, cerându-i să explice poziţia ministerului.
Pe de altă parte, recomandarea ministerului are adepţi în rândul comuniştilor din cadrul Dumei de Stat. Oleg Kulikov, deputat al grupului parlamentar comunist şi vicepreşedinte al Comisiei pentru protecţia sănătăţii, admite că poziţia Ministerului de Externe este "justificată" pentru că "România are în prezent poziţii evident antiruseşti", transmite regions.ru.
Scandalul privind denumirea "Bucureşti" a unei noi staţii de metrou, prevăzută să fie inaugurată în decembrie, a izbucnit luni, când în timpul şedinţei Comisiei toponimice a fost citită o scrisoare semnată de către prim-adjunctul ministrului de Externe, Andrei Denisov, care preciza că diplomaţii nu recom