Timp de 2 zile, cele mai rafinate vinuri româneşti se vor întrece la Focşani, în cadrul celei de-a III-a ediţii a Concursului Naţional de Vinuri „Bachus 2012” – organizat de către Consiliul Judeţean Vrancea şi Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România. Concursul este deschis tuturor categoriilor de vin, produse în conformitate cu reglementările UE, iar probele participante la concurs trebuie să provină dintr-un lot omogen şi să respecte condiţiile de ambalare şi marcare în conformitate cu reglementările în vigoare. Fiecare probă va fi însoţită de formularul de înscriere şi de buletinul de analiză ce cuprinde principalii parametri fizico-chimici. În concurs se vor înscrie câte 2 butelii (cap. min. 0,75 l) pentru fiecare probă.
Producătorii şi distribuitorii îşi pot înscrie vinurile în competiţie la următoarele secţiuni : Vinuri liniştite: este vorba de vinuri tinere inclusiv recoltă 2012 şi de vinuri de colecţie (mai vechi de 2006 inclusiv). Urmează categoriile vinuri efervescente, vinuri speciale şi băuturi spirtoase şi băuturi pe bază de vin (vinarsuri).
Categoriile de vinuri în concurs sunt : vinuri albe liniştite nearomate (seci, demiseci, demidulci, dulci); vinuri albe semiaromate şi aromate (seci, demiseci, demidulci, dulci); vinuri roze şi roşii (seci, demiseci, demidulci, dulci).
Pentru a se înscrie la concurs, producătorii sau distribuitorii trebuie să trimită mostrele însoţite de buletinul de analize la Camera Agricola Vrancea, str.Cuza Voda nr.75 Focşani, jud.Vrancea. Documentele de însoţire a probelor vor menţiona: destinatarul, expeditorul şi specificaţia „Mostre concurs fără valoare comercială”.Termenul limită de primire a probelor în concurs este 16 octombrie 2012, ora 24.00.
La ediţia precedentă, marele câştigător al Concursului Naţional de Vinuri a fost Vincon Vrancea SA, care a luat cele două medalii de aur