La Bruxelles se încheie miercuri o reuniune de două zile a Alianţei Nord-Atlantice, convocată la nivel de miniştri ai Apărării. În centrul discuţiilor se află situaţia din Afganistan, dar sunt abordate şi alte subiecte.
Unul dintre subiectele inevitabile este Siria, unde războiul civil creează o situaţie de tensiune în întreaga regiune, în special la frontiera cu Turcia, iar violenţele în interior cresc în intensitate. NATO nu preconizează însă o intervenţie în această ţară, în ciuda apelurilor lansate de unele grupuri de insurgenţi.
Alianţa continuă deci să recomande găsirea unei soluţii politice în Siria, deşi responsabilii organizaţiei ştiu că această soluţie este practic imposibil de găsit în faza în care a ajuns conflictul dintre regimul lui Bashar al-Assad şi rebeli.
Prioritatea operaţională a Alianţei Nord-Atlantice rămâne deci Afganistanul, unde pregătirea retragerii forţelor străine combatante, la sfârşitul anului 2014, continuă să pună numeroase probleme. Miniştrii Apărării din ţările membre ale Alianţei vor discuta de altfel pe această temă şi cu omologii lor din celelalte 22 de ţări partenere ale Forţei Internaţionale trimise în Afganistan.
Afganistanul, ONU şi NATO dezmint, în context, un raport al cercului de reflecţie "International crisis group", potrivit căruia actualul regim de la Kabul, reprezentat de preşedintele Hamid Karzai se va prăbuşi după retragerea trupelor internaţionale. NATO îşi exprimă încrederea în capacitatea forţelor afgane de a prelua ştafeta, pentru a asigura securitatea ţării, în ciuda faptului că în 11 ani de conflict, insurecţia talibană nu a fost practic anihilată.
În altă ordine de idei, miniştrii Apărării din Franţa, Germania şi Marea Britanie ar urma să aibă o întâlnire, pentru a discuta despre fuziunea dintre două mari grupuri de apărare, cel european, EADS şi cel britanic, BAE Systems. N