Şapte contracte încheiate de către fostele complexuri energetice de la Craiova, Rovinari şi Turceni, precum şi de fosta companie minieră SNL Oltenia cu Hidroelectrica, de tipul contractelor de întrajutorare cu rol asigurător, dar şi contracte de vânzare – cumpărare, la preţuri de achiziţie cu mult superioare în raport cu preţurile cu care producătorul de energie hidro vindea energia electrică în cadrul contractelor bilaterale aflate în derulare pe piaţa liberă, au determinat înregistrarea unor pierderi patrimoniale importante, aproximativ 40 de milioane de euro.
Două dintre aceste contracte, încheiate anul trecut, au fost denunţate recent şi de către Fondul Proprietatea şi supuse analizei AGA a Hidroelectrica într-un document în care se solicită atragerea răspunderii persoanelor care se fac vinovate de prejudicierea societăţii, supus atenţiei şi ministrului Economiei, Daniel Chiţoiu.
Energia cumpărată de la fostele complexuri a ajuns la băieţii deştepţi
În perioada 2009-2011, fostele complexuri energetice din Dolj şi Gorj, precum şi fosta Societate Naţională a Lignitului Oltenia, actuale structuri ale mastodontului energetic CEO, au derulat opt contracte cu Hidroelectrica, de vânzare-cumpărare energie electrică şi de întrajutorare. Din raportul administratorului judiciar al Hidroelectrica, societate aflată acum în insolvenţă, se observă că nu mai puţin de şapte dintre acestea au generat pierderi uriaşe producătorului de energie electrică, cifrate la aproximativ 40 de milioane de euro. Documentul relevă faptul că pierderile au fost determinate exclusiv de contractele bilaterale, cunoscute opiniei publice ca fiind cele încheiate cu „băieţii deştepţi”, în care Hidroelectrica a avut calitatea de revânzător. Mai exact, „analizând tranzacţiile în care Hidroelectrica are calitatea de vânzător faţă de ceilalţi producători şi a tranzacţiilor în care