În februarie, trei tinere cântau "o rugăciune punk" într-o biserică şi protestau împotriva regimului Putin şi a legăturilor foarte strânse între acesta şi biserica rusă. Miercuri, 10 octombrie, membrele grupului Pussy Riot îşi prezintă argumentele într-un recurs menit să anuleze condamnarea la doi ani de închisoare în prima instanţă împotriva lor.
Biserica Ortodoxă Rusă a declarat că achitarea celor trei tinere de la Pussy Riot ar putea fi posibilă atâta vreme cât acestea se căiesc şi regretă acea "rugăciune punk", pe care înalţii prelaţi au catalogat-o deja drept "infamie". Avocaţii apărării nu sunt însă la fel de încrezători, mai ales că artistele au fost condamnate pentru "huliganism motivat de ură religioasă".
"Biserica doreşte cu sinceritate ca tinerele să se căiască, ar fi în beneficiul sufletelor lor, având în vedere că au profanat un loc sfânt", a declarat la termenul anterior purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Ruse. Precizarea prelaţilor vine la circa o lună de la o declaraţie a premierului rus, Dmitri Medvedev, care spunea că o pedeapsă cu suspendare ar fi fost totuşi suficientă.
Cele trei tinere ale grupului punk rock rus Pussy Riot, regizorul iranian Jafar Panahi, nominalizat împreună cu avocata Nasrin Sotoudeh şi disidentul belarus Ales Beliaţki sunt ultimii candidaţi care concurează pentru Premiul Saharov, a anunţat marţi Parlamentul European, potrivit AFP. Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, care va fi decernat oficial la 12 decembrie în timpul unei ceremonii la Strasbourg recompensează în fiecare an un apărător al drepturilor omului şi democraţiei. Laureatul va fi ales pe 26 octombrie de către şefii grupurilor politice ale Parlamentului European. Premiul este în valoare de 50 de mii de euro.
În februarie, trei tinere cântau "o rugăciune punk" într-o biserică şi protestau împotriva regimului Putin şi a le