După mai bine de 20 de ani, autorităţile par mai decise decât oricând să facă ordine în modul în care este finanţat sistemul de sănătate din ţara noastră.
Potrivit calendarului propus de Ministerul Sănătăţii, noua lege a sănătăţii ar trebui să intre în această toamnă în dezbaterea Parlamentului. Conform proiectului de act normativ, supus spre dezbatere publică în această vară, schimbările vizează reorganizarea sistemului de asigurări de sănătate, organizarea şi funcţionarea spitalelor, precum şi creşterea controlului calităţii serviciilor şi creşterea rolului Ministerului Sănătăţii în monitorizarea şi controlul politicilor de sănătate.„Aveam nevoie de această lege. În prezent, sistemul sanitar este centralizat şi hiperreglementat. Un asemenea sistem necesită un control puternic, ceea ce lipseşte. Lipsa acestui control induce un comportament incorect în sistem, care este resimţit atât de personalul medical, cât şi de către populaţie. De asemenea, sistemul acuză monopolul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi lipsa de transparenţă a acestei instituţii, dar şi monopolul Ministerului Finanţelor Publice în colectarea şi alocarea fondurilor către sănătate. Nu în ultimul rând, nemulţumirea a crescut în rândul populaţiei pentru serviciile medicale, la fel ca şi nemulţumirea cadrelor medicale din sistem", a declarat, la momentul demarării procedurii de dezbatere publică, Vasile CEPOI, ministrul Sănătăţii, în cadrul unei conferinţe organizate în Bucureşti.
„Propunerea legislativă are în vedere, în primul rând, reducerea dezechilibrului financiar şi regândirea organizatorică şi funcţională a întregului sistem sanitar. Proiectul de lege propune un model care să crească baza de colectare a contribuţiilor de asigurări de sănătate, să asigure utilizarea eficientă a resurselor financiare, păstrând eforturile contribuabililor în actualele limite", a preciza