Idiosincrasiile şi remuşcările lui Daniel Funeriu i-au servit animalului politic Băsescu o nouă ocazie de a-şi întrece atribuțiile- preşedintele a cerut reevaluarea legii bacalaureatului profesional, întârziind o măsură care vine în mod constructiv în întâmpinarea unei probleme stringente- şomajul în rândul tinerilor.
Acum trei ani, fostul ministru Funeriu promitea o reformă curriculară iar Cotroceniul cerea un învățământ vocațional mai eficient- trei ani de guvernare în care Funeriu nu a îndeplinit aceste obiective. Astfel de reforme constructive ar fi putut preîntâmpina şocul de la bacaulaureatul filmat şi creşterea ulterioară a şomajului în rândul tinerilor.
Măsura Ecaterinei Andronescu de a introduce un bacalaureat profesional este o soluție de avarie, în condițile şomajului de 25% în rândul tinerilor :
Imaginați-vă trei categorii de liceeni:
1. orientați spre studiu, reuşesc să ia bacaulaureatul.
2. serioşi, dar fără bani de meditații sau suficientă pregătire pentru a promova bac-ul actual;
3. liceeni care nici nu se înscriu la bacalaureat sau care nu au competențele minime pentru bacalaureatul profesional.
Pe piața muncii activează – sau mai degrabă caută de lucru- categoriile 2 şi 3 (categoria 1 cel mai probabil fiind studenți). Bacalaureatul profesional oferă o şansă liceenilor ce nu se simt pregătiți pentru bacalaureatul actual să obțină o diplomă susținând: o probă de competențe digitale, probele orale de limba română şi limba străină, o proba practică şi o probă scrisă la educație antreprenorială.
Liceenii din categoria 2 se vor putea diferenția de cei din categoria 3 prin acest bacalaureat profesional. Pentru angajatori bineințeles că o diplomă nu este singurul criteriu de angajare, dar dintre sute de candidați pentru un post, un bacalaureat profesional va fi ocazia unui licean serios să dovedească un minim